Anna om Babygruppen: Hvis jeg kunne fortsætte, gjorde jeg det

aug 9, 2021 | 0 Kommentarer

”Når jeg ser tilbage på forløbet i Dit Rum, ser jeg det som en redning. Vores liv ville have været kaos uden.” Sådan siger Anna om de samtaler og den Babygruppe, som hun og datteren har deltaget i.
Tirsdag formiddag hver anden uge i cirka et halvt år har Anna trillet barnevognen ind i haven på Bakken 1 for at mødes med andre mødre og deres babyer.

Babyerne har været i centrum – med sange, babymassage og snak om udvikling. Men formiddagene i gruppen har også haft fokus på mødrene. I Babygruppen har de delt erfaringer fra et liv tæt på misbrug (fx kærestes, forældres eller eget tidligere forbrug), og fællesskabet kan noget helt særligt.
”Jeg har jo stået meget alene med alting, så det at komme ind til fem andre mødre, som har kunne genkende mine følelser – det har været enormt befriende. Jeg har lært så meget om mig selv. Og min mand kan også mærke det, for vores kommunikation er blevet bedre, og jeg har lært at bede om hjælp,” siger hun.
I Babygruppen bliver forskellige temaer taget op, som gruppen er med til at bestemme – det kan fx være kommunikation, drømme og værdier. Og der bliver talt om de historier, som mødrene bærer rundt på.

Facadefamilie

Annas historie er historien om en facadefamilie. For ingen opdagede, at vold, overgreb og misbrug var familiens hverdag – og Annas liv. Allerede som 11-årig begyndte Anna at dulme alt det svære derhjemme med alkohol, men siden dulmede hun det også med mad.
”I starten var jeg et meget indadvendt barn, men senere blev jeg udadreagerende og slog min klassekammerater. Jeg var overvægtig og havde ingen venner. Lærerne kunne godt se, at jeg ikke trivedes, men jeg blev mobbet, og der var hele tiden fokus på, at det var mobningen, der gjorde mig ulykkelig.”
Og der blev aldrig talt om tingene derhjemme. Heller ikke i dag.
”Vi har kun talt meget lidt om det, der er sket. Det er svært, for alle bliver så kede af det, og når jeg så også selv er sårbar… Men vi har talt om mit alkoholmisbrug, så de bedre kan forstå mig.”

Stoppede med at drikke

I 2015 stoppede Anna med at drikke fra den ene dag til den anden. Hun havde endelig fået en lejlighed, og besluttede sig for, at det skulle være slut med at drikke sig fuld. Siden kom kæresten til, og de blev gift 2018, og Anna blev gravid. Men graviditeten blev hård med blandt andet bækkenløsning, og efter datterens ankomst fik først kæresten en fødselsdepression, så fik Anna én selv.
En sundhedsplejerske fik bygget bro til Dit Rum, også selvom Anna var noget på vagt.
”Det var mærkeligt at starte i Dit Rum. Jeg havde jo taget hånd om alting selv, så det var en underlig følelse, at der pludselig blev rakt en hånd ud til mig – at nogen ville hjælpe.”
Efter nogle indledende samtaler skulle Anna og datteren starte i Babygruppen. Men det var et kæmpe skridt.
”Jeg havde slet ikke lyst til at begynde i gruppen, for jeg var bange for at blive dømt som en dårlig mor af de andre. Jeg havde ikke tiltro til nogen. Men der blev taget rigtigt godt imod os, og folk var meget åbne. Jeg fortalte selv, at jeg var utryg ved at være der og bange for at åbne op, og så sagde de andre, at sådan havde de også haft det, da de skulle starte. Så jeg faldt hurtigt til ro,” fortæller Anna.

Gik og glædede sig

Og det skulle blive endnu bedre:
”Efter nogle gange gik jeg og glædede mig til at skulle i Babygruppen, jeg så frem til det hver gang. Jeg har tit siddet med følelsen af, at jeg ikke bare var i gruppen for at få hjælp, men at jeg også kunne give noget videre til andre. Og hvis jeg kunne fortsætte, gjorde jeg det. Jeg er blevet mere tryg i rollen som forælder og hviler mere i mig selv,” siger hun, hvis barsel snart er slut.
Anna fik også ny lærdom med sig i Dit Rum.
”Vi gennemgik sådan en model – konsekvensmodellen, der viser barnet i forhold til de voksne. Og jeg opdagede, at jeg var det lille barn, og at jeg – helt klassisk – synes, det var min skyld, at min far drak og min mor var ulykkelig…”
For Anna blev Babygruppen en erstatning for den mødregruppe, som Anna takkede nej til – og er også blevet et nyt fællesskab. Hun har allerede været i svømmehallen med en af mødrene og har også aftalt legeaftaler med to af de andre.
”Jeg har ikke så mange andre veninder, så det er fantastisk. Jeg vil helt klar anbefale gruppen til andre.”

Bonusinfo om Babygruppen:

De andre er…
typisk mødre på barsel, og de laver meget forskelligt til daglig: studerende, pædagoger, sygeplejersker, sosu-assistenter, lærere, arbejdsløse, akademikere.

Hvis man er skeptisk…
i forhold til at skulle møde de andre den første gang, er det helt normalt. Men i Dit Rum oplever vi igen og igen, at der hurtigt vokser et stærkt fællesskab frem, når man deler oplevelser, erfaringer og tanker.

Babygruppen mødes…
hver 14. dag til snak om børnene, runde for de voksne, hygge, sange og formiddagskaffe med brød.

RING 24 23 03 00 – og få mere at vide om Babygruppen. Man er altid velkommen til at besøge os og drikke en helt uforpligtende kop kaffe…

 

Dit Rum er et gratis tilbud under Socialstyrelsen!

w

Send sms

Send os en sms på tlf. 24 23 03 00.
Så kontakter vi dig!

Ring & hør nærmere

Ring til os på tlf. 24 23 03 00 og hør mere om vores tilbud.

Tal om det!

Bryd tabuet - og tal om misbrug i familien. For børnenes skyld.